Karine Moykens, secretaris-generaal

Het Departement WVG leverde in 2017 heel wat inspanningen opdat werknemers zich goed zouden voelen op hun werk

welzijn

Karine Moykens, secretaris-generaal: “In een organisatie waar zorgzaam samenleven zo'n belangrijke plaats inneemt, is het belangrijk dat ook wij, als werkgever, aandacht hebben voor het welzijn op de werkvloer van onze mensen. Een van de pijlers is natuurlijk gezond bewegen. In dat kader hebben we intussen toch wel een heel spectrum uitgebouwd in het departement. In meerdere gebouwen van de Vlaamse overheid is een fitnessruimte en daar hebben we zelf actief een steentje toe bijgedragen, om dat mogelijk te maken. Het is een opportuniteit: onze personeelsleden kunnen altijd, wanneer het past in hun schema, daar effectief gaan sporten.”

“Gezonde voeding is zeker en vast even cruciaal in heel het verhaal van het fysieke welbevinden. Daar hebben we heel de voorbereiding gedaan van 'Fruit op het werk' dat in 2018 is gestart, maar waarvoor we in 2017 al volop gekeken hebben hoe we het in de praktijk kunnen brengen. De Vlaamse overheid heeft een actieplan tegen stress en burn-out, iets waar wij ons hebben op ingeschreven, zelfs voor de mensen die langdurig afwezig zijn. Hoe kunnen we hen beter, sneller terug integreren op de werkvloer, om hen de meerwaarde te laten voelen van wat het betekent om terug onder collega's te zijn? Hoe kunnen wij een bijdrage leveren om dat verhaal mogelijk te maken?”

“Met ‘plaats- en tijdsonafhankelijk werken’ kunnen veel van onze medewerkers regelmatig van thuis werken. We geven onze mensen vertrouwen, en bieden ze de mogelijkheid om hun werk en gezin zo goed mogelijk te kunnen combineren.”

“Wie zich goed voelt, fysiek en psychisch, levert betere resultaten. Finaal is dat een win-winsituatie voor ons allemaal. Vandaar dat we echt wel gekozen hebben om voluit in te zetten op welzijn op het werk. Welzijn voor al onze medewerkers die hier dagelijks keihard werken voor de resultaten van de maatschappij.”

Bekijk transcriptie